Προορισμοί & Δραστηριότητες – Ponte Suites

Προορισμοί &
Δραστηριότητες

Το Αντίρριο, λόγω της θέσης του, που ένωνε και χώριζε τους κόλπους και ήταν το μοναδικό πέρασμα από την Λοκρίδα και την Αιτωλία για την Αχαΐα, χρησιμοποιείτο ως λιμάνι όλες τις εποχές. Το αρχαίο λιμάνι εντοπίσθηκε βυθισμένο στη θάλασσα δυτικά του Αντιρρίου.

Το κάστρο του Αντιρρίου είναι κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του νομού Αιτωλοακαρνανίας, απέναντι από την Πελοπόννησο, κάτω από τη σύγχρονη γέφυρα του Ρίου-Αντιρρίου, δίπλα στο λιμάνι όπου παλιά έδεναν τα φερρυ μπωτ της ακτοπλοϊκής γραμμής που παλιά ένωνε την Πελοπόννησο με τη Δυτική Ελλάδα.

Ponte Suites

Η περιοχή

Ponte Suites


Αντίρριο

Ο οικισμός είναι κτισμένος στο βόρειο όριο του στενού Ρίου – Αντίρριου πάνω στο ακρωτήρι του Αντιρρίου. Στην αρχαιότητα ονομαζόταν Μολύκριον Ρίον από την αρχαία πόλη Μολύκρεια ή Μολυκρία που βρισκόταν σε κοντινή απόσταση.

Μετά την οθωμανική κατάκτηση το Αντίρριο απέκτησε στρατηγική σημασία λόγω της ανέγερσης του ομώνυμου κάστρου και έγινε στόχος αρκετών πολεμικών επιχειρήσεων: συγκεκριμένα το 1603 κατελήφθη προσωρινά από τους Ιωαννίτες ιππότες ενώ τα επόμενα χρόνια το κάστρο καταστράφηκε κατά τη διάρκεια των Βενετοτουρκικών πόλεμων για να επισκευαστεί από τους Βενετούς. Αργότερα πέρασε εκ νέου υπό οθωμανική κυριαρχία, στην οποία παρέμεινε σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης μέχρι το 1829, έτος κατά το οποίο απελευθερώθηκε. Μερικά χρόνια αργότερα, κατά την απογραφή του 1844, ο οικισμός διέθετε μόλις 14 κατοίκους.

Σήμερα ο οικισμός είναι συγκοινωνιακός κόμβος της Δυτικής Στερεάς με την Πελοπόννησο. Η σύνδεση γίνεται με φέρρυ μπόουτ που εκτελεί το δρομολόγιο Αντιρρίου – Ρίου, ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η καλωδιωτή γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου.

Διοικητικά υπαγόταν μέχρι το 1997 στην επαρχία Ναυπακτίας ενώ στη συνέχεια αποτέλεσε πρωτεύουσα του δήμου Αντιρρίου. Από το 2011, μετά τις αλλαγές που επιβλήθηκαν στην τοπική αυτοδιοίκηση μέσω του προγράμματος Καλλικράτης, αποτελεί έδρα της ομώνυμης τοπικής κοινότητας που υπάγεται στο δήμο Ναυπακτίας. Εκκλησιαστικά το Αντίρριο υπάγεται στη μητρόπολη Ναυπακτίας και Αγίου Βλασίου ενώ η κεντρική εκκλησία του είναι αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο.

Αξιοθέατα

Στο Αντίρριο υπάρχει το ομώνυμο κάστρο που κτίστηκε από τους Οθωμανούς αρχικά κατά τα τέλη του 15ου αιώνα (επί Βαγιαζήτ Β΄) ως κάστρο της Ρούμελης. Μάλιστα έλαβε, μαζί με το κάστρο του Ρίου που βρίσκεται στα γειτονικά πελοποννησιακά παράλια, την ανεπίσημη ονομασία Μικρά Δαρδανέλια. Διατηρείται σε καλή κατάσταση και στους χώρους του πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις, κυρίως κατά τους θερινούς μήνες. Πάνω στο κάστρο βρίσκεται παραδοσιακός πέτρινος φάρος ύψους 9 μέτρων, ο οποίος κτίστηκε το 1880.

Ponte Suites

Προορισμοί

Ponte Suites


Διαδρομες & Αξιοθέατα

Εναλλακτικές είναι οι διαδρομές στην ύπαιθρο, οι επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους των γύρω περιοχών (Κάστρο Αντιρρίου, Αρχαίο θέατρο Μακύνειας, Ενετικό Κάστρο Ναυπάκτου) όπως και η χαλάρωση στα παραλιακά μαγαζιά. Κοντινός προορισμός προς επίσκεψη και τα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας όπου μαγεύουν από την αισθησιακή και απολαυστική διαδρομή μέσα σε όμορφα δάση.

Εξέχουσας σημασίας οι παραλίες της περιοχής, Αντίρριο, Πλατανίτης, Ψανή, Γρίμποβο, Χιλιαδού, Μοναστηράκι, Σκάλωμα, Σεργούλα, Μακύνεια, Κάτω Βασιλική, Λιμνοπούλα, Κρυονέρι.

Ναύπακτος.

Η Ναύπακτος είναι παραθαλάσσια πόλη στον Κορινθιακό Κόλπο και ανήκει διοικητικά στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Χτισμένη ανάμεσα στο Αντίρριο και στις εκβολές του Μόρνου ποταμού αποτελεί μία από τις αρχαιότερες ελληνικές πόλεις. Κατά το καλοκαίρι ο καλύτερος τρόπος για μετακίνηση είναι το ποδήλατο, ή το αυτοκίνητο για μεγαλύτερες διαδρομές. Στην Ναύπακτο, καθώς είναι πολύ τουριστική περιοχή, μια χρονική περίοδο του καλοκαιριού η παραλία της Ψανής κλείνει την είσοδό της στα αυτοκίνητα. Πολλοί, μικροί και μεγάλοι, κυκλοφορούν με ποδήλατα. Ένα από τα πιο γνωστά μέρη της Ναυπάκτου είναι το κάστρο της. Η πανοραμική θέα επιτρέπει να βλέπει κανείς και το πανέμορφο λιμάνι της. Επιπλέον υπάρχει και το ρολόι της χαρακτηριστικό για την ομορφιά του αλλά για την επίσης μαγευτική θέα που προσφέρει. Από εκεί μπορεί κανείς να παρατηρήσει τον φάρο της και το οχυρωμένο λιμάνι με την μεγάλη ιστορία που έχει και η ίδια η πόλη.

Πάσχα στην Ναύπακτο.

Κατά τη διάρκεια του Πάσχα η πόλη φοράει τα γιορτινά της. Απέχει από την Αθήνα τρεις ώρες περίπου −ειδικά τώρα με τον νέο δρόμο, η απόσταση λιγοστεύει− και αφού περάσεις την εντυπωσιακή γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, σε 20 λεπτά βρίσκεσαι στη Ναύπακτο. Κατανυκτική ατμόσφαιρα, αναμμένες φωτιές στις πολεμίστρες κι ένα υπερθέαμα σε ένα έθιμο που κρατά πολλά χρόνια. Οι επιτάφιοι της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Δημητρίου καταλήγουν στο επιβλητικό λιμάνι, ο κόσμος ψέλνει, η Φιλαρμονική του δήμου παιανίζει πένθιμα και η πόλη βυθίζεται στο σκοτάδι προκειμένου όλοι να θαυμάσουν τα φωταγωγημένα τείχη και τα πολυάριθμα πυροτεχνήματα.

Η Ναύπακτος, λοιπόν, μπορεί να καλύψει κάθε επιθυμία, ακόμα και των πιο απαιτητικών επισκεπτών. Ένας ξεχωριστός τόπος που διακρίνεται για τις όμορφες γειτονιές, τους φιλόξενους κατοίκους, τα ιστορικά μνημεία, τα αυθεντικά χωριά και τη νυχτερινή ζωή, με το μεγαλείο της φύσης να κυριαρχεί παντού.

Πάτρα

Πάτρα χωρίς μία βόλτα στις Σκάλες του Αγίου Νικολάου δεν γίνεται!

Πρόκειται για ένα από τα πιο χαρακτηριστικά μέρη της πόλης. Οι σκάλες αποτελούν σημαντικό αξιοθέατο και ιστορικό μνημείο, καθώς πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Πάτρας. Αποτελούν ένα από τα πιο φωτογραφημένα μέρη της Πάτρας, τόσο από την κορυφή τους με την όμορφη θέα που προσφέρουν προς το κέντρο της πόλης, τον Πατραϊκό και τα απέναντι βουνά της Αιτωλοακαρνανίας, όσο και από την περιοχή κάτω από αυτές, απ’ όπου φαίνεται η θέση στην οποία δεσπόζουν, ή από κάποιο άλλο ενδιάμεσο σημείο τους.

Το Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας είναι μεγαλοπρεπές κτίσμα ρωμαϊκών χρόνων που σήμερα έχει ανακατασκευαστεί και χρησιμοποιείται για μουσικές εκδηλώσεις. Βρίσκεται στα δυτικά του Κάστρου, στην Άνω πόλη δίπλα στο Ρωμαϊκό στάδιο. Το Ωδείο κατασκευάστηκε πιθανότατα στα χρόνια του Αυγούστου. Ο Παυσανίας αναφέρει ότι ήταν παλιότερο από το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού και βρισκόταν συνεχόμενο της ρωμαϊκής αγοράς της πόλης.

Μόλις οχτώ χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του κέντρου της Πάτρας βρίσκεται το κάστρο-οινοποιείο της Αχάια Κλάους μιας εταιρίας με τεράστια ιστορία στην οινοποιητική παράδοση. Ιδρυτής της είναι ο Βαυαρός Γουστάβος Κλάους ο οποίος έφτασε στην Πάτρα το 1854 με σκοπό να εργαστεί σε μία γερμανική εταιρία παραγωγής σταφίδας. Ως έτος ίδρυσης της εταιρίας θεωρείται το 1861 και γρήγορα κατέκτησε τη διεθνή και την εγχώρια αγορά με τα εξαιρετικής ποιότητας κρασιά που παρήγαγε μεταξύ των οποίων και η Μαυροδάφνη Πατρών. Το επιβλητικό κάστρο που στέγαζε την επιχείρηση διατηρείται μέχρι σήμερα και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα σημαντικότερα και πιο γνωστά αξιοθέατα της περιοχής. Εκεί θα σας δοθεί η ευκαιρία να παρατηρήσετε όλη τη διαδικασία παραγωγής του κρασιού έως το στάδιο της ωρίμανσης στα δρύινα σκαλιστά βαρέλια.

Μεσολόγγι 

Η πόλη έχει τόσα πολλά ιστορικά σημεία για να ανακαλύψεις. Η πύλη της Εξόδου, ο χωματένιος φράχτης, ο κήπος των Ηρώων με τον τύμβο, όπου έχουν ταφεί οστά αγωνιστών, ανδριάντες και προτομές αγωνιστών και φιλελλήνων. Επίσης άξια επίσκεψης είναι και η Δημοτική Πινακοθήκη. Φυσικά όταν πας στο Μεσολόγγι δε γίνεται να παραλείψεις την υπέροχη Λιμνοθάλασσα της πόλης και φυσικά να φας μεσημεριανό ή δείπνο στις ταβέρνες που βρίσκονται στην Τουρλίδα.

Η Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου έχει βάθος 0,45 – 1,65 μ. Είναι ένα από τα πιο υπέροχα σημεία για να απολαύσεις το ηλιοβασίλεμα στην περιοχή. «Πελάδες» ονομάζονται τα μικρά ξύλινα σπιτάκια πάνω σε πασσάλους, τα οποία βρίσκονται μέσα στο νερό. Η Τουρλίδα είναι κατοικημένη νησίδα του Πατραϊκού κόλπου στο Μεσολόγγι. Πήρε το όνομά της από ένα είδος θαλασσινών πουλιών που υπήρχαν εκεί, τις «τουρλίδες». Στο σημείο υπάρχουν ταβέρνες και διάφορα σπιτάκια και έτσι λόγω της ιδιαιτερότητάς του, προσελκύει αρκετούς επισκέπτες. Εμείς μάλιστα φάγαμε σε μια από τις ταβέρνες που υπάρχουν εκεί και μας άρεσε πάρα πολύ αυτή η εμπειρία. Η θέα από όπου και να κάτσεις είναι εκπληκτική.

Μετάβαση στο περιεχόμενο